Her møter vi Reidar Thyoldt fra RVTS Vest som oppsummerer kunnskap om nettbruks påvirkning på unge mennesker. Hensikten er å få innsikt i nettbruk, utfordringer og effekter. Nettbruk har en sentral plass i unges liv og bør være en del i samtaler der selvskading og selvmordstanker er aktuelt. Når dere ser denne filmen som varer ni minutter foreslår vi at dere noterer hva dere ble opptatt av.
«Norske forskere (Gran et al., 2022) har foreslått at kunnskap om algoritmer bør betraktes som en digital metaferdighet, og at dette bør vektlegges i skolen, slik at kommende generasjoner av databrukere blir klar over hva dette er, og kan stille krav om transparens og begrensning av de mest integritetstruende og helseskadelige sider av denne teknologien.
Via digitale plattformer utvikler unge en rekke ferdigheter og gjør viktige erfaringer. De utvikler kommunikative ferdigheter, får et innblikk i andre menneskers liv og erfaringer, trener opp evnen til å ta nye perspektiver, trener på og gjør seg erfaringer knyttet til sosialt samspill, bekreftende kommunikasjon, meningsutveksling, å formulere seg på ulike språk og kommunisere med folk med annen kulturell bakgrunn enn dem selv. Sosiale medier er for dem ikke en «liksom-virkelighet», eller et parallelt univers til deres fysiske omgivelser, men en av flere livsarenaer der de gjør seg viktige erfaringer og som bidrar til deres utvikling.»